Engleski tipler - uzgoj, trening i natjecanje. Dao sam maksimalnog truda sa ciljem popularizacije tipler sporta širom svijeta. Želim svim golubarima uspjeh u letu.
H R V A T S K A

Flying Tippler - Crikvenica - Fajdetic Zeljko!!!


UPUTE o golubovima letacima - Engleski Tippleri (visokoletači)

 

1. Izgled i osobine

              Golub letac ima tijelo osrednje velicine. Glava mu je prirodno oblikovana /okruglasta/. Kljun je osrednje velicine sa nesto izrazenom bradavicom na kljunu. Perje mu se mož okarakterizirati kao izvanredno. Boja očiju varira od svijetlo-biseraste do promjenjive crvenkasto-zute, što je obicno uvjetovano bojom perja ili gradjom tijela. Visine je osrednje. Nokti su mu ravni /tabani/. Za ove golubove boja ne igra nikakvu ulogu, jer se javljaju u svim bojama. Ukratko rečeno, golubovi rase Tippler jesu oni golubovi koji posjeduju sve potrebne osobine za izvođenje što dužega leta tj. što veću izdržljivost u dužini trajanja leta. Raznovrsnost porijekla takvih golubova kao rasne vrste ne može biti lako ocjenjena. Za ocjenu je potreban veliki stručnjak.

 

2. Natjecanje golubova letača

              Tippleri lete visoko prije svega lete istrajno. Zato su ljubitelji golubarstva iskoristili te osobine u svrhu natjecanja i izdrržljivosti golubova u što dužem trajanju leta. Članovi udruženja tippler-sporta imaju natjecateljski pravilnik o načinu i vremenu  polijetanja u sezoni letenja /posebno termini za seniore a posebno za juniore/. Obično se pušta od tri do dvadeset golubova u prisutnosti komisije i suca iz redova kluba ili/i saveza. Start tiplera počinje iz golubinjaka - trijema iz mjesta vlasnika tj. iz golubinjaka vlasnika. Određena komisija prati cijeli dan i protokolarno upisuje sve pojedinosti i zapažanja o tijeku leta. Jato puuštenih tipplera diže se čas uvis do jedva vidljive visine ili horizonta koje ljudsko oko može pratiti i nevidljivosti, tako da uvijek postoji mogućnost kontrole leta (dvogledom). Pobjeđuje onaj natjecatelj čiji golubovi tippleri ispune zadanu normu neprekidnog letenja  u najdužem vremenskom trajanju. Zapisnik o dužini letenja sastavlja sudac ili komisija. Za ovaj vid natjecanja nisu potrebna velika materijalna sredstva s obzirom na to da se može natjecati i sa tri goluba (stacionarno), kao kod listonoša (transport).

 

3. Povjest o nastanku tiplera

              Golubovi letači uglavnom potječu iz orijentalnih zemalja /azijskih/ ali do sadašnjeg stupnja razvoja, pravi golubarski sport razvio se tek u Engleskoj i tu se usavršio. Za službenu godinu njegovog nastanka  uzima se 1840. g., a nastaje ukrštanjem Timlera ne prevrtača  i Almond letača sa crno i crveno tigrastim letačem. Daljnjim radom se poboljšava sa Cumulet visokoletačem. Tako nastaju četiri soja; Mančester, Lester, Šefild i Meklsfild soj. Englezi 1891. godine osnivaju prvo udruženje Tiplera i donose (usvajaju) standard izložbenog Show Tippler. Golubovi za izložbu javljaju se u bojama maka , boja čokolade ili boje bakra u četri varijante ( jednobojni, svijetlo-tigrasti, tamno-tigrasti i bradara vrsta ). Godine 1912. Osniva se Nacionalna tiplerska unija (NTU) Engleske, okupivši sve provjerene uzgajivače i natjecatelje te organiziraju čuveno natjecanje  u dužini leta koje traje i danas a pod nazivom Long day (dugi dan). Poslije toga slijedi razdoblje blistavih rezultata leta u vremenskom trajanju. Nakon mnoštva neslužbenih rezultata u trajanju od 17, 18, i 19 sati leta slijede i službeni  verificirani rezultati.

 

 

 Sada postoji samo jedan tip letećeg tiplera sa nešto različitim karakterom leta (viši i niži let). Tako danas svjetski rekord u dužini leta iznosi 22 sata i 5 minuta kojeg drži Harry Shannon iz Sjeverne Irske.

 

4. Ponašanje tiplera-letača

              Golub leteći-tipler se brzo prilagođava svuda brzo. Pista polijetanja mu nije svako mjesto već izdignuto da dobro vidi i upamti svoj bliži i dalji okoliš u protivnom ga je teško pripitomiti u smislu spuštanja na trijem a da ne sleti na druga krovišta što u treningu može biti dovoljan razlog da se škartira (eliminira) kao neposluh bez obzira na let jer će grešku načiniti na dan natjecanja ako se toleriraju ovakvi postupci. Zato se savjetuje izgradnja trijema za let maladih a dakako i starih ptica sa visokih dominantnih točaka zgrade ili kuće na kojem je smješten letački trijem a što je u prirodi ovog goluba. Kod tiplera vrijedi pravilo selekcije i pravilnog odabira, dakle samo poslušni tipleri mogu ići u dalju natjecateljsku proceduru i treba upamtiti "Nikad se neće loši ili iskvareni tipleri (popraviti) naučiti od dobrih već obrnuto, dobri će se iskvariti uz loše". Po mogućnosti golubove treba odvajati na grupe, mlade u skupni boks a stare u pojedinačne boksove i to sve u odjeljaku za trenig koji je spojen na letački trijem. Boksovi moraju biti 35x35x35 cm, uz električno svijetlo zbog noćne ishrane tj. treniga.

 

5. Uzgoj tiplera

              Najbolje je leći četiri para dobrih prvoklasnih golubova. Na taj način sigurno se dolazi do dobrog plemena Međutim, nema nikakvog propisa o tome kako se najbolje gaje. Mlade golubove treba trenirati za let i priključivati ih kasnije istrajnim golubovima.

              Mladim golubovima treba dati hranu  ujutro da se dobro nahrane i to mješovitu hranu. Uz mlade prilikom ishrane treba staviti uvijek dropera koji će im kasnije služiti kao vodič u letu (bijeli paunaš).

Preko dana treba mlade staviti  na otvoreni prostor na trijemu radi privikavanja. Na taj način oni bolje upoznaju okolinu.

Uvečer se svi vraćaju sa golubom predvodnikom droperom i nahrane se. To traje oko dvije nedjelje. Zatim se prelazi na ishranu sa ječmom.

              Kada mladi dostignu starost sedam tjedana treba da smo došli u takav stadij da im možemo davati hranu samo uvečer a pola sata nakon ishrane dati im vodu. Nakon napajanja sud sa vodom skloniti. To ima za cilj da golubovi nauče da će cijeli dan biti bez hrane i vode /do navečer/. Zatim se trebaju naviknuti da uvijek dobivaju hranu kada je na vidiku golub-mamac "droper". To je jako bitno radi postizanja uspjeha na natjecanju. Zatim jedan dan treba da ostanu golubovi bez hrane.

              Potom se počinje sa navikama mladih golubova. Treba ih puštati jednog po jednog iz kaveza, uvijek gladne. Možda im treba baciti malo sitne hrane da potrče. Ako pokuša poletjeti morate izbaciti  dropera koji će povratiti poletjelog tiplera na trijem natrag. Tako se postupak ponavlja sa svakim mladim pojedinačno, slijedećeg dana se isto ponavlja. Kada procijenimo da su mladi dobro upoznali okolinu tek ih onda treba pustiti na zajednički let i to po tri tiplera najviše odjedanput. Sve mlade treba staviti u kavez, neki puštaju sve mlade tiplere odjedanput podizanjem startnog preklopa za polet. Ipak neki mladi ostaje tu na poklopcu i stoji, čim se malo zamahne maramom oni polete. Tu se pojavljuje gužva; jedni polijeću, drugi slijeću itd.

Deset mladih golubova tada čini deset jata. Dozvoljava im se let od nekoliko minuta oko trijema. Zatim se daje hrana i to uz prisustvo dropera. Čim se oni pojave mladi tipleri slijeću i privikavaju se. Dogodi se da neki predveče i zanoće ukoliko se ne spuste uz osvijetljeni trijem tada smo ga izgubili za dalji trenigng.

Dalje hraniti golubove jednom dnevno uvečer, pa zatim im dati vodu.

 

6. Treniranje mladih golubova tiplera

              Poslije već spomenutih vježbi mladi se puštaju još jednom dnevno zajedno sa drugim jatom. Poslije tri-četiri zajednička leta oni se već sami naviknu. Na početku let treba trajati oko 15 minuta. Za svaki let treba im dati dropera.  Ako se puštaju sami mogu se prebrzo vratiti pa u tom slučaju sa njima se starta i droper. Kad golubovi već lete u jatima to treba obavljati svaki drugi dan, svaki treći ili svaki četvrti zavisi od raspoloživog vremena uzgajivača. Postupno se let povećava  na dva sata leta. Mlade treba uvijek puštati predvečer na let  Pri kasnijim letovima oni to isto trebaju učiniti. Time se uče na orjentaciju prema suncu. Ako let traje tri sata, let treba otpočeti četiri sata prije dolaska mraka. Na taj način oni imaju jedan sat vremena uvježbavanja sa droperom zato što mladi baš ne reagiraju tako dobro kao stari golubovi.

              Hrana se još uvijek daje jednom dnevno-uvečer dobro se nahrane ječmom. U dane treninga treba mlade puštati da lete tri sata gladni, zatim ih zatvoriti u kavez i tu držati još jedan sat. Tek onda se počinje sa ishranom uz dropera. U tim danima treninga uz redovnu porciju ječma daje im se jedna žlica kanarinčevog sjemena. Prvo dati kanarinčevo sjeme onda ječam (ne skupa). Ovaj trening traje 14 dana. Poslije toga perioda golubovi su stari otprilike 10 tjedana.

Još za vrijeme treninga u letenju, počinje se sa selekcijom golubova .Treba izabrati one mlade  koji su se tijekom leta  držali u sastavu jata, za sve vrijeme, moraju letjeti u uskoj formaciji, te moraju biti mirni  i odmah reagirati na svog vodiča-dropera. Za potrebe  natjecanja u letu treba jato reducirati  na broj od 3 - 5 golubova. Tri goluba ne čine toliko grešaka kao 10 golubova. Tako odabrane letače možemo staviti  u boksove  da bismo ih mogli bolje promatrati i hraniti.

 

7. Priprema za natjecanje let

              Kad mladi dostignu starost od 10 nedjelja i kada su besprijekorno izvršili zahtjeve treninga od 14 dana i izdržali dijetu ishrane sa ječmom mogu se planirati  za pripremu natjecaeljskog leta. Specijalna priprema za tu svrhu  sastoji se u tome da se počne sa promjenom ishrane tako da se slaba kondicija prouzrokovana davanjem ječma ponovo dovede do najviše točke spremnosti i snage. Da bi se to odrazilo bez posljedica za golubove u hranu se dodaje karlsbaderova sol (gorka sol) . Stavljajući je u vodu ustanovit ćemo da li su se mladi privikli na drugu vrstu hrane. Četiri dana prije natjecanja još se jednom golubovi puštaju da lete oko 7 sati. Često se golubovi prejedu tako da se letom dovedu u dobru formu. To je pogrešan rad. Tipleri dođu u dobru formu već za tri dana . Treba ih redosljedno hraniti da budu u punoj formi za dan natjecanja. Događa se da golubovi jedan dan prije natjecanja neće ništa  jesti.

              U tom slučaju daje im se hrana koju oni  podnose Na hrani ne smije ležati uzrok. Na dan natjecanja golubovi se puštaju rano ujutro. U slučaju zore (mraka) treba se potpomoći mahanjem marame da bi poletjeli. Ako u toku leta dođe do nevremena ili grabljivica napadne leteći tim treba odmah izbaciti dropera i prekinuti let. Idealno je kada pred večer pustite dropera i jato prekine let. Čim se primijeti da golubovi žele sletjeti treba im to odmah dozvoliti.

 

8. Natjecateljski let starih tiplera

              U osnovi primjene za let starih tiplera ne razlikuje se mnogo od pripreme mladih. Ipak se za let treba pripremiti samo mužjake ili samo ženke. Za stare golubove dovoljna je priprema šest tjedana  prije natjecanja. Pošto su stari golubovi iskusni oni će letjeti duže od tri sata sa prehranom na ječmu. Oni mogu letjeti dva puta tjedno po 5 sati. U jesen uz jato starih ubacuju se i mladi tipleri za let za narednu sezonu kao budući seniori i to najbolji koji su bili pripremljeni za let u tekućoj sezoni. Preporuča se držanje starih golubova za natjecanje u posebnim boksovima  još od kraja siječnja mjeseca, u protivnom neće se doći do željenog rezultata, pošto se zajdedničkim držanjem u jednom boksu iskvare oni bi se naparivali (zov prirode) a time i nemaju potrebni mir, a mi želimo da razvijemo kod svake ptice komunikativnost i kooperativnost jednostavno rečeno smirenost i poslušnost a samim tim i podjednaku tjelesnu tećinu (optimalne psiho-fizičke sposobnosti).

 

Flying Tippler - Crikvenica - Fajdetic Zeljko!!!

9. Plan ishrane za stare i mlade tiplere

              Golubovi neka lete dva puta tjedno uz hranjenje ječmom.

Mladi tipleri; let tri do četri sata. Stari tipleri; pet sati. Poslije toga dolazi specijalna ishrana  nedjelju dana prije natjecanje.

 

1.      dan: Uveče; dvije žliice ječma, 1 australijskog graška i za pola sata voda.

2.      dan: Let mladi 4 sata, stari 5 sati.

               Uveče; dvije žliceice ječma i jedana austral. graška poslije voda.

3.      dan: Uveče; svakom po jedna žliica pšenice i jedna ausralskog graška

4.      dan: Uveče; svakom po jednu žlicu pšenice, 1 bijeli sitni kukuruz, 1      

               kanarinsko sijeme, voda.

5.      dan: Let mladi, šest sati stari sedam do osam sati.

               Uveče; dvije žlice australijskog graška, jedna žliica pšenice, voda.

6.      dan: Uveče; svakom jedna žlica bijelog kukuruza, 1 australijski grašak,

               1 žlica kanarinsko  sjeme i voda sa grožđanim šećerom.

7.   dan: Uveče; svakom jedna žlca prosa , 1 australski grašak, 1 pšenica    

               poslije voda sa grožđanim šećerom.

8. i 9.  dan isto:  U podne; svakom 6 zrna bijelog kukuruza i australskog graška.

                 ¾ hrane neka bude sitno sjeme /konoplja, proso, kanarinsko sjeme/ i

                 na kraju voda pa tableta Bio-carni.

                Uveče;  ½  proso, kanarinsko sjeme, pšenica i neljuštena riža, voda sa MUM preparatom ili Carmine/zadnji dan samo sitno sjemenje cista voda/.

10.    dan:  U T A K M I C A

 

                Na dan polijetanja, dati vodu ako hoće piti, obično se dade par zrna kanarinčeve hrane pa moža i popiju vodu zatim ih pustiti na let. Prehrana za golubove od 1-8 podrazumijeva se porcija dana za svakog goluba pojedinačno po 20-22 grama. Večernja hrana daje se golubovima jednom dnevno  oko 22 sata uvečer. Prvog i drugog dana pripreme može se u vodu dodati  gorka sol: doziranje 1 žica na ¾  litre vode, doziranje grožanog šećera 2 velike žice na dvije litre vode.

Ovako pripremljene ptice mogu letjeti 16 i vise sati.

 

           Sastavio: Željko Fajdetić - Crikvenica Zeljko Fajdetic
Procjena visine leta, nekada starih tipleraša!
Jack Boden - Handsworth - World record - fly 20,40 hrs.
Camplin - fly 19,20 hrs
 

Fajdetic's Pigeons Loft. Promoting, breeding and Flying Tipplers. My pigeons import is Eric Anslow, Paul Bowden, Mike Camplin, Jim McDonald and Harry Shannon.

Email: zfajdetic@gmail.com© Copyright by Zeljko Fajdetic© Copyright 1998 - 2009 by Zeljko Fajdetic - C R O A T I A