Z A N I M LJ I V O S T I
U
TIPLER SPORTU!

Bowden Tipplers Fly 20 hrs.Dropiranje ...

Camplin Hen's ... Camplin Hen's ...

Kontrola na seniorskom letu, 02. 05. 2004. rezultat 14,53 sata, prisutni; Belaj D., Studenic Z., Smoljan Z., Fajdetic Z. i Likarić D.USPOMENE - Flying Tippler

Kenn Brown - Sheffield


Jednog ponedjeljka 1948., nakon jedne od najgorih zima koje se sjećamo, moja supruga, kćer Pamela I ja uputili smo se u Myrtle Springs sa namjerom da se učlanimo u Gleadless klub letača tiplera. Gosp. Finlay bio je tajnik, pa smo ga nazvali doma I saznali da su on I gosp. Heaton na natjecanju. Moja supruga I gospođa Heaton bile su dobre prijateljice još od školskih dana, pa su se uskoro gospođa Finlay, gospođa Heaton I moja supruga zapričale, a I naša Pamela I mala Pauline su se sasvim dobro složile.
Preostalo mi je samo da odem I potražim gosp. Heaton kojeg sam poznavao. Otišao sam u polje gdje sam sreo gosp. Tommya Finlaya, gosp. Sammya Billinghama I gosp. Erica Hornera. Gosp. Finlay letio je sa tri ptice , dvije plave I crvenom, koje su u stilski lijepom letu letjele prema jugozapadu preko Buckove šume. Bilo je to u 8.30 navečer kada sam im se pridružio pa sam mislio kako neće trebati dugo da ta dva uzgajivača spuste svoje ptice. Tada sam upitao Jacka, koji je upravo letio svojim pticama iz stražnjeg vrta, s kojim bojama on leti. Odgovorio mi je sa dva crna I crno – bijelim, sve mužjacima. A tada iznenađenje. Kada upitah Jacka kada namjerava spustiti svoje ptice, odgovorio mi je da ide na 18 sati, a to je značilo spuštanje ptica u 10.30. Još se nisam bio oporavio od šoka na tu vijest, kad sam odlučio upitati gosp. Finlaya kada on namjerava spustiti svoje ptice. Odgovorio mi je da ide na 19 sati, a to je značilo da ću čekati do 11.30. Bila je lijepa noć, ali hladna, a mjesec se počeo uzdizati. Sam sam sebi rekao da nema šanse da dočekam da oni završe sa letom, pa sam učinio pravu stvar. Otišao sam reći supruzi o čemu se radi, a ona mi je rekla da se ne brinem jer možemo uloviti autobus za Gleadlese u ponoć, ili pješice kući.
Vratio sam se. Jack je rekao da ide s gosp. Hornerom spustiti svoje ptice nakon 18 sati I da li ih želim vidjeti. Odgovorio sam da. U 10.30 Jack je stavio električno svjetlo, I unutar 5 minuta jedan od crnih je sletio. Drugi crni obletio je iza Jackove kuće, a zatim sletio. Jack je rekao Ericu da mu je to ptica iz kasnog legla I da s njom ima problema. Jackova druga ptica bio je crno – bijeli tri godine stari letač I bio je treniran za noć. Činilo se kako nema šanse da bi sa ovom pticom imao problema. Do tada mjesec je već bio sasvim izašao pa smo Jack, Eric I ja promatrali nebo puni uzbuđenja, ali nažalost, bilo je uzaludno. Došlo je I 11.30, ali ni traga crno – bijelom letaču. Jack nam se zahvalio na pomoći, a zatim smo prešli cestu da vidimo kako gosp. Finlay spušta svoje ptice. On nije koristio nikakvo svjetlo, već je samo dozivao svoje ptice koje su letjele visoko iznad Myrtle Springsa, ali činilo se, bez namjere da slete. Eric je zatim rekao gosp. Finlayu da neće spustiti svoje ptice. Gosp. Finlay pitao ga je zašto je to rekao, a gosp. Horner odgovorio mu je da za treninga gosp. Finlay uvijek ima svoju crvenu beretku na glavi, a sada je stajao na vrhu ljestava sa svojom ćelavom glavom koja se sjala na mjesečini. Tom je shvatio da Eric ima pravo pa je poslao svoju kćer Pat kući po svoju staru beretku. Potrčala je I donijela ju. Gosp. Finlay stavio je beretku, I za 10 minuta sve tri ptice bile su u kavezu. Gosp. Billingham bio je oduševljen nakon što je sudio cijelio dan ovim pticama. Gosp. Horner I ja rukovali smo se sa Tommyem. Ja osobno dobio sam puno od savjeta te noći jer da nije bilo gosp. Hornera kao dobrog promatrača, gosp. Finlay te bi večeri ostao bez svojih ptica.
Žena, kćer I ja propustili smo posljednji autobus, ali se isplatilo. Gosp. Finlay kasnije je saznao da je srušio dva rekorda . Prvi rekord je bio taj da je on bio prvi čovjek koji je letio 19 sati u Whitsuntideu, a drugi da je bio prvi čovjek koji je letio 19 sati nakon rata. Tako sam ja vidio puno toga te mjesečinom obasjane noći. Nakon toga zaljubio sam se u tiplere, I kao što vidite, jednako sam zagrižen I danas. Zdravlje je jedina stvar koja će me spriječiti u letenju.
Preveo: Zeljko Fajdetic
1

Back to main page


Autor: Web-stranice Fajdetic

UPDATE, 07/03/2009.g.

1