Tipplers - Flying Tippler - Crikvenica - Fajdetic - Golubovi

Croatian flag
tippler

Sve
što ste
htjeli znati
o golubovima tiplerima
a niste imali
koga pitati
[Izgled i osobine] [Natjecanje golubova letača] [Nastanak tiplera] [Ponašanje tiplera-letača] [Uzgoj tiplera] [Treniranje mladih] [Natjecateljski let] [Let starih tiplera] [Ishrana za stare i mlade tiplere]

 
Engleski tipleri - let juniori 16.17 sati 12.07.2003. godine!

Izgled i osobine:

Golub - letac ima tijelo osrednje velicine. Glava mu je prirodno oblikovana /okruglasta/. Kljun je osrednje velicine sa nesto izrazenom bradavicom na kljunu. Perje mu se moze okarakterizirati kao izvanredno. Boja ociju varira od svijetlo-biseraste do promjenjive crvenkasto-zute, sto je obicno uvjetovano bojom perja ili gradjom tijela. Visine je osrednje. Nokti su mu ravni (tabani). Za ove golubove boja ne igra nikakvu ulogu, jer se javljaju u svim bojama.
Ukratko rečeno, golubovi rase Tippler jesu oni golubovi koji posjeduju sve potrebne osobine za izvodjenje sto duzega leta tj. sto vecu izdrzljivost u duzini trajanja leta. Raznovrsnost porijekla takvih golubova kao rasne vrste ne moze biti lako ocjenjena. Za ocjenu je potreban veliki strucnjak.

Natjecanje golubova letača

Tippleri lete visoko prije svega lete istrajno. Zato su ljubitelji golubarstva iskoristili te osobine u svrhu natjecanja - izdrzljivosti golubova u sto duzem trajanju leta. Clanovi udruzenja tippler-sporta imaju natjecateljski pravilnik o nacinu i vremenu polijetanja u sezoni letenja (posebno termini za seniore a posebno za juniore). Obicno se pusta od tri do dvadeset golubova u prisustvu komisije - suca iz redova kluba ili/i saveza. Start pocinje od mjesta boravka vlasnika tj. iz golubinjaka vlasnika. Odredjena komisija promatra preko cijelog dana let golubova i protokolarno upisuje sve pojedinosti i zapazanja u toku leta.
Jato pustenih tipplera dize se za cas u vis do jedva vidljive visine ili horizonta koje ljudsko oko moze pratiti, tako da uvijek postoji mogucnost kontrole leta. Pobjedjuje onaj natjecatelj ciji golubovi tippleri ispune normative letenja u najduzem trajanju leta. Zapisnik o duzini leta izdaje sudac ili komisija. Za ovaj vid natjecanja nisu potrebna velika materijalna sredstva s obzirom na to da se moze natjecati i sa tri goluba.

Povjest o nastanku tiplera

Golubovi letaci uglavnom potjecu iz orijentalnih zemalja /azijskih/ ali do sadasnjeg stupnja razvoja, pravi golubarski sport razvio se tek u Engleskoj i tu se usavrsio. Za sluzbenu godinu njegovog nastanka uzima se 1840. g., a nastaje ukrstanjem Timlera ne prevrtaca i Almond letaca sa crno i crveno tigrastim letacem. Daljnjim radom se poboljsava sa Cumulet visokoletacem. Tako nastaju cetiri soja; Mancester, Lester, Sefildski i Meklsfildski soj. Englezi 1891. godine osnivaju prvo udruzenje Tiplera i donose (usvajaju) standard izlozbenog "Show Tippler". Golubovi za izlozbu javljaju se u bojama maka, boja cokolade ili boje bakra u cetri varijante (jednobojni, svijetlo-tigrasti, tamno-tigrasti i bradara vrsta). Godine 1912. Osniva se Nacionalna tiplerska unija (NTU) Engleske, okupivsi sve provjerene uzgajivace i natjecatelje te organiziraju cuveno natjecanje u duzini leta koje traje i danas a pod nazivom "Long day" (dugi dan). Poslije toga slijedi razdoblje blistavih rezultata leta u vremenskom trajanju. Nakon mnostva nesluzbenih rezultata u trajanju od 17, 18, i 19 sati leta slijede i sluzbeni verificirani rezultati.
Sada postoji samo jedan tip leteceg tiplera sa nesto razlicitim karakterom leta (visi i nizi let). Tako danas svjetski rekord u dužini leta iznosi 22 sata i 5 minuta kojeg drzi Harry Shannon iz Sjeverne Irske, kod kojeg sam osobno bio i kupio maticne golubove.

Ponašanje tiplera-letača

Golub leteci-tipler se brzo prilagodjava svuda brzo. Pista polijetanja mu nije svako mjesto malo povišeno sa kojeg dobro vidi i upamti orjentire svoj blizi i dalji okolis u protivnom ga je tesko pripitomiti u smislu pravilnog spustanja na trijem a da ne sleti na druga krovista sto u treningu moze biti dovoljan razlog da se odbaci tj. eliminira kao neposluh bez obzira na let jer će gresku naciniti na dan natjecanja ako se toleriraju ovakvi postupci. Zato se savjetuje izgradnja trijema za let maladih a dakako i starih ptica sa visokih dominantnih tocaka zgrade ili kuce na kojem je smjesten letacki trijem a sto je u prirodi ovog goluba. Kod tiplera vrijedi pravilo selekcije i pravilnog odabira, dakle samo poslusni tipleri mogu ici u dalju natjecateljsju proceduru i treba upamtiti
"Nikad se nece losi ili iskvareni tipleri (popraviti) nauciti od dobrih vec; obrnuto dobri ce se iskvariti uz lose".
Po mogucnosti golubove treba odvajati na grupe, mlade u skupni boks a stare u pojedinacne boksove i to sve u odjeljaku za trening koji je spojen na letacki trijem. Boksovi moraju biti 35x35x35 cm, uz elektricno svijetlo zbog nocne ishrane tj. treninga.

Uzgoj tiplera

Najbolje je leći deset pari dobrih prvoklasnih golubova. Na taj način sigurno se dolazi do dobrog plemena Međutim, nema nikakvog propisa o tome kako se najbolje uzgajaju. Mlade golubove treba trenirati za let i priključivati ih kasnije istrajnim golubovima.
Mladim golubovima treba dati hranu ujutro da se dobro nahrane i to mješovitu hranu. Uz mlade prilikom ishrane treba staviti uvijek dropera koji će im kasnije služiti kao vodič u letu (bijeli paunaš). Preko dana treba mlade staviti na otvoreni prostor na trijemu radi privikavanja. Na taj način oni bolje upoznaju okolinu. Uvečer se svi vraćaju sa golubom predvodnikom - droperom i nahrane se. To traje oko dvije nedjelje. Zatim se prelazi na ishranu sa ječmom.
Kada mladi dostignu starost sedam tjedana treba da smo došli u takav stadij da im možemo davati hranu samo uvečer a pola sata nakon ishrane dati im vodu. Nakon napajanja sud sa vodom skloniti. To ima za cilj da golubovi nauče da će cijeli dan biti bez hrane i vode /do navečer/. Zatim se trebaju naviknuti da uvijek dobivaju hranu kada je na vidiku golub-mamac "droper". To je jako bitno radi postizanja uspjeha na takmičenju. Zatim jedan dan treba da ostanu golubovi bez hrane.
Potom se počinje sa navikama mladih golubova. Treba ih puštati jednog po jednog iz kaveza, uvijek gladne. Možda im treba baciti malo sitne hrane da potrče. Ako pokuša poletjeti morate izbaciti dropera koji će povratiti poletjelog tiplera na trijem natrag. Tako se postupak ponavlja sa svakim mladim pojedinačno, slijedećeg dana se isto ponavlja. Kada procijenimo da su mladi dobro upoznali okolinu tek ih onda treba pustiti na zajednički let i to po tri tiplera najviše odjedanput. Sve mlade treba staviti u ožičeni kavez, neki puštaju sve mlade tiplere odjedanput podizanjem startnog preklopa za polet. Ipak neki mladi ostaje tu na poklopcu i stoji, čim se malo zamahne maramom oni polete. Tu se pojavljuje gužva; jedni polijeću, drugi slijeću itd.
Deset mladih golubova tada čini deset jata. Dozvoljava im se let od nekoliko minuta oko trijema. Zatim se daje hrana i to uz prisustvo dropera. Čim se oni pojave mladi tipleri slijeću i privikavaju se. Događa se da neki predveče i zanoće ukoliko se ne spuste uz osvijetljeni trijem tada smo ga izgubili za dalji trenigng. Dalje hraniti golubove jednom dnevno uvečer, pa zatim im dati vodu.

Treniranje mladih golubova tiplera

Poslije već spomenutih vježbi mladi se puštaju još jednom dnevno zajedno sa drugim jatom. Poslije tri-četiri zajednička leta oni se već sami naviknu. Na početku let treba trajati oko 15 minuta. Za svaki let treba im dati dropera. Ako se puštaju sami mogu se prebrzo vratiti pa u tom slučaju sa njima se starta i droper. Kad golubovi već lete u jatima to treba obavljati svaki drugi dan, svaki treći ili svaki četvrti zavisi od raspoloživog vremena uzgajivača. Postupno se let povećava na dva sata leta. Mlade treba uvijek puštati predvečer na let Pri kasnijim letovima oni to isto trebaju učiniti. Time se uče na orjentaciju prema suncu. Ako let traje tri sata, let treba otpočeti četiri sata prije dolaska mraka. Na taj način oni imaju jedan sat vremena uvježbavanja sa droperom zato ošt mladi bašn e reagiraju tako dobro kao stari golubovi.
Hrana se još uvijek daje jednom dnevno-uvečer dobro se nahrane ječmom. U dane treninga treba mlade pustiti u let tri sata (gladne), zatim ih zatvoriti u kavez i tu držati još jedan sat. Tek onda se počinje sa ishranom uz dropera. U tim danima treninga uz redovnu porciju ječma dati im i jednu žličicu kanarinčevog sjemena. Prvo dati kanarinčevo sjeme onda ječam (ne skupa). Ovaj trening traje 14 dana. Poslije toga perioda golubovi su stari otprilike 10 tjedana.
Još za vrijeme treninga u letenju, počinje se sa selekcijom golubova .Treba izabrati one mlade koji su se tijekom leta držali u sastavu jata, za sve vrijeme, moraju letjeti u uskoj formaciji, te moraju biti mirni i odmah reagirati na svog vodiča-dropera. Za potrebe takmičenja u letu treba jato reducirati na broj od 3 - 5 golubova. Tri goluba ne čine toliko grešaka kao 10 golubova. Tako odabrane letače možemo staviti u boksove da bismo ih mogli bolje promatrati i hraniti.

Priprema za natjecateljski let

Kad mladi dostignu starost od 10 nedjelja i kada su besprijekorno izvršili zahtjeve treninga od 14 dana i izdržali dijetu ishrane sa ječmom mogu se planirati za pripremu takmičarskog leta. Specijalna priprema za tu svrhu sastoji se u tome da se počne sa promjenom ishrane tako da se slaba kondicija prouzrokovana davanjem ječma ponovo dovede do najviše točke spremnosti i snage. Da bi se to odrazilo bez posljedica za golubove u hranu se dodaje karlsbaderova sol (gorka sol). Stavljajući je u vodu ustanovit ćemo da li su se mladi privikli na drugu vrstu hrane. Četiri dana prije takmičenja još se jednom golubovi puštaju da lete oko 7 sati.
Često se golubovi prejedu tako da se letom dovedu u dobru formu. To je pogrešan rad. Tipleri dođu u dobru formu već za tri dana . Treba ih redosljedno hraniti da budu u punoj formi za dan takmičenja. Događa se da golubovi jedan dan prije takmičenja neće ništa jesti.
U tom slučaju daje im se hrana koju oni podnose Na hrani ne smije letati uzrok. Na dan takmičenja golubovi se puštaju rano ujutro. U slučaju zore (mraka) treba se potpomoći mahanjem marame da bi poletjeli. Ako u toku leta dođe do nevremena ili grabljivica napadne leteći tim treba odmah izbaciti dropera i prekinuti let. Idealno je kada pred večer pustite dropera i jato prekine let. Čim se primijeti da golubovi žele sletjeti treba im to odmah dozvoliti. .

Natjecateljski let starih tiplera

U osnovi primjene za let starih tiplera ne razlikuje se mnogo od pripreme mladih. Ipak se za let treba pripremiti samo mužjake ili samo ženke. Za stare golubove dovoljna je priprema šest tjedana prije natjecanja. Pošto su stari golubovi iskusni oni će letjeti duže od tri sata sa prehranom od ječma.
Oni mogu letjeti dva puta tjedno po 5 sati. U jesen uz jato starih ubacuju se i mladi tipleri za let za narednu sezonu kao budući seniori i to najbolji koji su bili pripremljeni za let u tekućoj sezoni. Preporuča se držanje starih golubova za takmičenje u posebnim boksovima još od kraja siječnja mjeseca, u protivnom neće se doći do željenog rezultata, pošto se zajdedničkim držanjem u jednom boksu iskvare oni bi se naparivali (zov prirode) a time i nemaju potrebni mir, a mi zelimo razviti kod svake ptice socijalizaciju, komunikativnost, disciplinu i kooperativnost jednostavno smirenost i poslusnost a samim tim i podjednaku tjelesnu tezinu (optimalne psiho-fizicke sposobnosti).

Ishrana za stare i mlade tiplere

Trening traje cca 50 dana do utakmice cca 15 letova. Golubovi neka lete dva puta tjedno uz hranjenje jecmom, da bi postigli poslusnost u prvom eventualno u drugom tjednu onda se hrana pojaca sa dietom ili superdietom od proizvodjaca VERSELE-LAGA. Mladi tipleri; let tri do pet sati.
Stari tipleri; Cetri do sest sati od toga dva sata u noci. Poslije toga dolazi specijalna ishrana nedjelju dana prije natjecanja.

1. dan: Uvecer; dvije zlicice australijskog graska i 1/3 kanarinsko sjeme, za pola sata voda.
2. dan: Let mladi 4 sata, stari 6 sati.
Uvecer; dvije zlicice kanarinsko sjeme i jedana austral. graska poslije voda sa VITAMIXOM ili MUM
3. dan: Uvecer; svakom po jedna zličica psenice,zličica kanarinskog sjemena i jedna ausralskog graska
4. dan: Uvecer; svakom po jednu zličicu graska, 1 bijelog sitni kukuruz, 1 kanarinsko sijeme, voda sa DIGESTALOM.
5. dan: Let mladi, pet sati stari sedam sati, i duze ako je moguce ne vise od 9 sati.
Uvecer; dvije zlicice australijskog graska, jedna zlicica kanarinskog, voda sa vitaminima i aminokiselinama OMNIFORM .
6. dan: Uvecer; svakom jedna zlicica bijelog kukuruza, 1 australijski grasak, 1/3 kanarinsko sjeme i voda sa elektrolitima.
7. dan: Uvecer; svakom jedna zlicica prosa , 1 australski grasak, 1 psenica poslije voda sa preparatom CARMINE ili bolje tablete BIO CARNI.
8. dan: Ujutro oko 9 sati; svakom 10 zrna australskog graska, 2/3 hraniva neka budu sitno sjeme /konoplja, proso, kanarinsko sjeme/ i na kraju voda sa preparatom CHEVISOL i BIO CARNI tabletu svakom golubu.
Predvecer cca 12 sati prije starta; proso, kanarinsko sjeme, konoplja, sirak i neljustena riza ( ako jedu malo i slabo to je dobar znak da su u formi). Sat vremena poslije kada dobro ozedne, cista prokuhana i ohladjena voda, golubovima ponuditi vodu u 22 sata i prije starta golubove razbuditi i ponuditi im vodu ali obicno nece piti ni slucajno golubove siliti da piju vodu ili im spricom tisksti vodu mogu vam na startu nepredvidivo sletjeti i imati neuspjeh, nista ne ciniti ono sto niste primjenjivati u treningu.


9. dan: UTAKMICA


Na dan polijetanja, ponuditi im vodu ako hoce piti obicno se dade par zrna kanarinceve hrane pa mozda i popiju vodu i pustiti ih u let. Prehrana za golubove od 1-8 podrazumijeva se porcija dana za svakog goluba pojedinacno. Vecernja hrana daje se golubovima jednom dnevno oko 22 ili 23 sata uvecer. Prvog i drugog dana specijalne pripreme moze se u vodu dodati gorka sol: doziranje 1 zlicica na 1/2 litre vode, doziranje grozdanog secera 2 velike zlice na litru vode. Svi preparati su od VERSELE-LAGA.
Ovako pripremljene ptice mogu letjeti; mlade 16 sati a stare 18 sati.

Autor: Zeljko Fajdetic - Crikvenica

Zeljko Fajdetic - Croatia

BACK

Sastavio Z. Fajdetic, 29. sijecnja 1991.g.